Ce e Hot Water Challenge, provocarea stupidă la care se supun adolescenții

de: Nicoleta Apostol
25 09. 2017

Hot Water Challenge este o nouă nebunie alarmantă, distribuită și creată în mediul online, care face victime în masă și care a provocat și un deces.

După ”Ice bucket challenge”, această nouă provocare se află la extrema cealaltă, capătă popularitate și se răspândește îngrijorător de repede pe rețelele sociale. Hot Water Challenge constă în a vărsa apă fiartă pe oameni, când nu se așteaptă, sau chiar pe propriul corp. Pe lângă acestea, oamenii se aruncă în și beau apa fiartă, arătând că sunt curajoși.

Această provocare a cauzat vătămări și arsuri grave, în special adolescenților, care iau provocarea ca pe o joacă și o gasesc amuzantă. O tânără de doar 12 ani a fost arestată după ce i-a provocat unui prieten răni grave pe corp, după ce a turnat apa fiartă pe el.

Victime ale jocului Hot Water Challenge

Jocul nebun a fost responsabil pentru rănirea unui număr serios de adolescenți și a provocat decesul unei copile de doar opt ani. Fata din Florida a murit după ce a băut apă fiartă cu un pai, acceptând astfel provocarea verișorului ei. Cei doi au văzut câteva videoclipuri pe YouTube și li s-a părut amuzant și deloc riscant.

O mamă din Pennsylvania a apelat la influența Facebook pentru a avertiza copiii, dar mai ales părinții, despre consecințele acestei noi mode care se răspândește ușor. Băiatul ei a rămas peste noapte să dormă la niște prieteni, iar când s-a întors dimineața a rămas șocată când l-a văzut. Băiatul s-a ales cu arsuri de gradul doi, după ce un prieten i-a turnat o cană cu apă fiartă pe gât, în timp ce dormea.

O altă copilă, de 11 ani s-a trezit că prietenele ei i-au aruncat, din senin, apă fiartă pe față. Grav rănită la nivelul umerilor și al feței, doctorii nu erau siguri că victima își va mai putea păstra vederea.

Poate cel mai grav lucru este că aceste provocări și filmulețe sunt promovate pe internet. Ceea ce nu știu adolescenții când se uită la videourile distribuite în online este că acestea se termină înainte ca victimele din imagini să înceapă să strige de durere sau chiar să ajungă în grija medicilor. Nebunia a început prin august, dar se răspândește rapid. Arsuri, bășici, piele rănită și chiar orbire sunt consecințele cu care se luptă copii și părinți. Oamenii inconștienți își pun sănătatea în pericol de dragul unei provocări stupide, dar considerată ca fiind ”la modă”.

Jocuri și provocări „amuzante” înainte de hot water challenge

Hot water challenge nu este singurul ”joc amuzant” care s-a făcut simțit în mediul online, dar cu consecințe grave în viața reală. Înainte de acesta a existat Ice Bucket Challenge, o campanie de donații pentru oamenii care suferă de scleroză laterală amiotrofică. Participanții sunt provocați să își verse pe cap un vas cu apă la temperatură scăzută (amestecată cu gheață). Și această provocare a cauzat victime și deces. Un tânăr de 18 ani a murit după ce a acceptat o astfel de provocare. Acesta a fost găsit mort după ce a sărit într-o carieră și a dispărut sub apa extrem de rece.

Această campanie a devenit cunoscută la nivel global și la ea au aderat o mulțime de personalități cunoscute din întreaga lume, ca Bill Gates, Lady Gaga, Oprah Winfrey, Shakira, Mark Zuckerberg sau chiar Barack Obama.

Cinnamon Challenge a făcut și ea ravagii în online. Obiectivul acestei provocări este ca participanții să se filmeze în timp ce mănâncă o lingură de scorțișoară în mai puțin de 60 de secunde , fără să bea nimic, și să încarce filmulețul pe YouTube. Challange-ul este dificil, deoarece afectează sănătatea, după ce usucă gura și gâtul, duce la tuse, vărsături, iritații la nivelul gâtului, dificultăți de respirație și risc ridicat de pneumonie sau colaps pulmonar.

Însă cel mai cunoscut exemplu de ”joc amuzant” promovat pe internet rămâne Balena Albastră. Principiul jocului constă în realizarea unor sarcini. Tinerii care intră pe site-ul  „Blue Whale” primesc timp de 50 de zile 50 de sarcini pe care trebuie să le urmeze. Li se cere discreție maximă, dar și reușita îndeplinirii fiecărui pas.

Provocările primite de tineri în jocul „Balena albastră” sunt variate, dar toate au ca unic scop inducerea unei stări de tristețe, de depresie, de angoasă. Cel mai relevant exemplu și poate și cea mai folosită sarcină cerută în joc este ca utilizatorii să își provoace tăieturi pe brațe sau chiar să se sinucidă.

Acest joc a făcut victime la nivel global și a cauzat cele mai multe decese care au existat vreodată după practicarea unui joc.